En vegetarisk festmåltid. Gnocchi görs tradionellt av potatis, här istället med jordärtsskocka. Jag har också valt att steka dom i smör och lite socker så dom får en härlig karamelliserad yta. Till det stekt svamp och svartkål. Det hela toppas med brynt smör med mandel. Såå himla gott.
ca 4 portioner
Gnocchi
500 g jordärtsskocka
250 g ricotta
1 ägg
ca 6 dl mjöl
Salt och peppar
Ca 300 g svamp, rensad och delad i mindre bitar, ta vad du gillar
ca 100 g svartkål, repad och delad i mindre bitar
Brynt smör
100 g smör
0,5 dl hackad rostad mandel
Några droppar citronsaft
Hyvlad Parmesan
- Skala jordärtskockorna och koka dom mjuka i saltat vatten. Låt ånga av och svalna.
- Lägg skockorna i en bunke och mosa med en stomp eller en gaffel. Blanda i resterande ingredienser till gnoccin. Tillsätt mer mjöl om degen är för kladdig. Plasta degen och låt vila i kylen i ca 30 minuter. (Går också bra längre, om du vill förberedda)
- Dela degen och rulla till långa korvar ca 1,1/2 cm i diameter. Skär sedan i bitar, ca 1 1/2-2 cm långa. Behöver inte vara perfekta.
- Fräs svampen i smör, när den nästan är klar slänger du i svartkålen och låter den fräsa med i nån minut. Salta och peppra.
- Bryn smöret. När smöret är brynt, ta av det från plattan och tillsätt mandel och citron.
- Koka gnoccin i omgångar i saltat vatten. När dom flyter upp till ytan är dom klara. (Tar några minuter). Hetta upp en stekpanna, lägg i en klick smör, när smöret är smält strö du över lite socker. Stek sedan gnoccin på ganska hög värme på båda sidor tills dom får en gyllenbrun karamelliserad yta.
- Servera med svampfräset. Skeda över det brynta smöret och toppa med hyvlad parmesan.
Lämna ett svar