Det här receptet på chokladmousse är det bästa. Blir bra varje gång och man behöver inte vara orolig att den ska skära sig. Den kan upplevas krånglig, men det är egentligen bara att ha koll på temperaturer. Läs receptet noga. Moussen går att förbereda i flera dagar i förväg. Men måste göras minst dagen innan. Dagen det är dags är det bara att vispa den till en fluffig mousse. Choklad, hallon och lakrits är en fantastisk kombo. Även om man inte gillar lakrits (vilket jag inte gör)så älskar man den här.
4 portioner
Mousse
75 g socker
0,5 dl vatten
2,5 dl grädde
150 g mörk choklad
1 gelatinblad
2 nypor flingsalt
2,5 dl grädde (kall)
Hallonkompott
250 g frysta hallon
2 msk råsocker
2 msk vatten
Topping
1 ask färska hallon
1 liten påse med turkisk peppar
- Börja med att hacka chokladen i mindre bitar.
- Koka socker och vatten tills den är 180 grader. Det ska bli en mörk karamell, precis innan det bränns. (Undertiden gör du punkt 3 och 4, så att allt är redo när karamellen når 180 grader.)
- Koka upp den första grädden i en kastrull (alltså 2,5 dl) och håll varm.
- Lägg gelatinbladet i blöt.
- Häll försiktigt karamellen över den varma grädden och rör runt.
- Krama ur gelatinbladet och rör i karamellgrädden.
- Häll karamellgrädden över den hackade chokladen och rör runt tills all choklad har smält.
- Rör i den kalla grädden och flingsalt.
- Ställ moussen i kyl över natten.
- Koka upp hallon, socker och vatten, låt sedan svalna.
- Vispa moussen med elvisp till en fluffig konsistens. Det går ganska fort, akta så att den inte blir för hård. Servera i portionsglas.
- Krossa pepparn i en mortel till ett grovt strössel. Toppa moussen med hallon och lakritsströsslet.
Lämna ett svar