Créme brûlée med apelsin & vanilj

Créme brûlée är av mina absoluta favorit desserter.  Klassisk brûlée är bara smaksatt vanilj. Här har jag valt att göra en julig variant med apelsin. Den är väldigt enket att göra och går att göra klart dagen innan. Jag rekommenderar att göra smeten 2 dagar innan den ska serveras, då kommer smakerna fram bättre. Har ni ingen gasolbrännare kan det vara toppen att önska sig av tomten:).
Hur länge brûléerna ska svara i ugnen är lite olika från ugn till ugn. Kolla redan efter en timma hur dom ser ut. Dom ska inte vara dallriga när du skakar formen. Genom att baka dom i vattenbad får du ett jämnare resultat.


8 st

5 dl grädde
2 dl mjölk
1 vaniljstång
1 apelsin, gärna eko
6 st äggulor
1 dl socker

Servering:
Råsocker


  1. Skrapa ur vaniljstången o lägg i en kastrull med grädde, mjölk och apelsincest. Koka upp och låt sedan stå i 15 minuter.
  2. Vispa samman gula och socker i en bunke. Häll lite av gräddmjölken över äggvispet och rör runt, häll sedan i resten. Låt smeten svalna och ställ sedan i kylenl till dagen efter.
  3. Sätt ugnen på 110 grader.
  4. Sila smeten och häll upp i portionsformar. Ställ formarna i en ugnsäker form och häll i ljummet vatten. Ska ungefär täcka upp till hälften av portionsformarna.
  5. Baka bruléerna i ugnen i ca 1,5 timma tills dom har stannat. Låt svalna. Ställ sedan dom i kylen till dagen efter.
  6. Precis innan servering, strö ett tunt lager med råsocker och bränn med en gasolbrännare. Servera direkt.

Publicerat

i

av

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *