Hummus

Hummus är den bästa röran  att ha hemma i kylen. Grymt gott och nyttigt. Jag brukar sällan ha kraft och tid att stå o laga lunch på vardagarna. Men har man en skål med hummus i kylen o lite kokad quinoa så går det att svänga ihop en lunch på nolltid. Den här hummusen är gjord på torkade kikärtor. Såå jaa det tar lite längre tid än att bara köpa en burk med färdigkokta men är såå värt. Gör en stor sats, håller minst en vecka i kylen. En annan viktig sak är att välja en god tahini (sesampasta). Jag använde en ekologisk från utekram, saltad var den också.


1 stor burk

2 dl torkade kikärtor
0,75 dl thaini
1,5 citron, saft
1/2 vitlöksklyfta
1,5 tsk spiskummin
ca 2 dl av kokvattnet
Salt


  1. Lägg kikärtorna i blöt över natten, minst 10 h. Ta mycket vatten kikärtorna sväller mkt.
  2. Häll bort vattnet och skölj kikärtorna. Lägg i en kastrull och fyll på med nytt vatten, ca 2 liter. Tillsätt 1 msk salt per liter vatten. Låt kikärtorna sjuda i ca 1,5 h tills dom är mjuka. Skumma av då och då.
  3. Sila av vattnet från kikärtorna men spara 2-3 dl av vattnet. Låt svalna.
  4. Mixa alla ingredienser i en matberedare till en slät hummus, smaka upp med salt. Späd eventuellt med mer vatten om den känns för tjock.

Publicerat

i

,

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *