Kanelbullar med dinkel & sesamfrön

Kanelbullens dag idag….yeahh. I år har jag bakat klassiska bullar fast med dinkelmjöl istället för vanligt mjöl. Sen toppade jag dom med sesamfrön och pärlsocker, älskar sesamfrön. Måste säga att dom här blev nog godast hittils. Dinkelmjölet ger lite mer karaktär en vanligt mjöl. Sen är det nyttigare också, men spelar inte så stor roll i det här fallet;).
Som vanligt är det rumstempererat smör i degen som gäller om man vill ha saftiga bullar. Använder du smält smör krävs det mer mjöl vilket ger torrare bullar. Baka gärna bullarna i en muffinsplåt, då håller dom ihop bättre.


Ca 20 st bullar (stora)

Vetedeg;
3 dl mjölk
1 msk kardemummakärnor
30 g jäst
1,25 dl socker
0,5 tsk salt
1 ägg
150 g mjukt smör, delat i mindre bitar.
ca 10 dl siktat dinkelmjöl

Fyllning;
200 g mjukt smör
1 dl råsocker
Kanel
Kardemumma

Topping;
Pärlsocker
Sesamfrön
Flingsalt


  1. Stöt kardemummakärnorna fint i en mortel. Värm upp mjölken och kardemumma till max 37 grader.
  2. Smula jästen i en bunke, häll över mjölken och rör till jästen har löst sig. Tillsätt socker, salt, ägg och smör.
    Tillsätt lite mjöl i taget och arbeta samman tills degen börjar släppa från kanten. Låt degen gå i maskin i ca 5 minuter.
    Låt jäsa under bakduk i 60 minuter.
  3. Kavla ut degen försiktigt till en rektangel ca 3-4 mm tjock på mjölat bakbord, bred ut smöret och strö över socker, kanel och kardemumma.  Rulla ihop till en rulle. Skiva rullen i ca 3 centimeter breda skivor. Lägg bullarna i pappersformar i en muffinsplåt och låt jäsa under bakduk i ca 60-90 minuter.
  4. Sätt ugnen på 200 grader.
  5. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker och sesamfrön och en liten nypa flingsalt på varje. Grädda bullarna i mitten av ugnen, i 8- 10 minuter.

Publicerat

i

av

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *