Fredag igen och nytt fredagsTugg. Den här veckan delar jag med mig av en av mina favoriträtter. Färska vårrullar som fylls med räkor, mango, avokado och krispiga grönsaker, tillsammans med en het jordnötsdipp. Så fräscht och gott.
Det kan vara lite klurigt första gången man gör färska vårrullar. Pappret fastnar, klibbar ihop osv. Men när man väl har gjort några stycken så är det en baggis. Jag tycker att det är enklast att använda en plastskäbräda som underlag.
Det här är en typiskt sådan rätt där du kan låta dina gäster vara med och laga maten. Förbered allt i förväg, sen när dina gäster kommer så rullar ni ihop dem tillsammans. Alternativt så gör du klart dom helt i förväg, klarar sig i kylen i några timmar. Räkna med 3-4 st rullar per portion.
Servera med den heta jordnötssåsen och hackade jordnötter, ät med händerna.
Happy friday!!!!
4 portioner
Rullar
ca 12-16 st rispapper
700 g färska räkor med skal
1 knippe vårlök
1 st gurka
1 st mango
1 st röd chili
2 st morötter
2 st avokado
1/2 huvud isbergssallad
1 kruka thaibasilika, finns i asiatiska affärer
Jordnötsdipp
4 msk jordnötssmör med crunch, gärna eko
4 msk sweet chilisås
saft från 2 lime
3-4 tsk sirachasås
2 msk fisksås
1/2 dl vatten
Övrigt
1 dl saltrostade jordnötter, fint hackade
- Blanda ihop alla ingredienser till dippen.
- Skala räkorna.
- Dela gurkan på mitten och ta bort kärnhuset. Skala morötterna. Skär gurka, morötter, mango, salladslök, chili och avokado i tunna stavar.
- Bryt salladen i mindre bitar. Plocka basilikan.
- Ta fram en bunke och en plastskärbräda och ställ fram alla grönsaker och räkor.
- Doppa ett rispapper åt gången i ljummet vatten tills det blir mjukt, tar ca 10-15 sekunder.
- Lägg ut pappret på plastskärbrädan. Börja med att lägga några basilikablad och sallad i nederkant av pappret, lägg sedan på lite av alla grönsaker och några räkor.
- Vik över nederkanten över fyllningen, vik sedan in kanterna från vänster och höger och rulla ihop till en rulle. När man får lite snits på rullandet kan man göra några stycken samtidigt utan att pappret torkar. Torka av skärbrädan från vatten i mellan varje rulle.
- Lägg upp på ett stort fat och servera med jordnötsdippen och dom hackade nötterna.
Lämna ett svar