Nattjästa fullkornsfrallor med valnötter

Veckans fredagsTugg passar till helgens frulle. Långfrukost är något utav det bästa som finns. Duka upp bordet fullt med godsaker, sätta på nyhetsmorgon och bara gotta……….länge.

Ett måste till frukosten är ett gott bröd. Dom här frallorna blandar du bara ihop kvällen innan och låter jäsa i kylen över natten. På morgonen är det bara att dela upp degen i mindre bitar och skjutsa in i ugnen i en kvart, klart. Utgångsreceptet kommer från tidningen lantliv, men jag har gjort om det en del.

Frukostfrallorna är gjorda på fullkornsvetemjöl med valnötter i. Fullkorn är rikt på kostfiber, vitaminer och mineralämnen och är ett nyttigare alternativ jämfört mot vanligt vetemjöl. Är du är allergisk mot nötter kan du bara byta ut mot något frö istället. Alternativt så hoppar du det helt, jättegoda ändå.


12 st frallor

25 g jäst
6 dl kallt vatten
1 msk honung
1/2 msk salt
ca 11 dl vetemjöl med fullkorn
2 dl grovt hackade valnötter

Blandade frön till topping t ex linfrön, sesamfrön, solrosfrön


  1. Rör ut jästen i vattnet i en bunke. Tillsätt honung och salt. Arbeta in mjölet lite i taget till en ganska lös och kladdig deg. Blanda i valnötterna.
  2. Täck bunken med lock eller plastfolie och låt jäsa i kylen över natten (minst i 8 timmar).
  3. Sätt ugnen på 250 grader med en plåt i.
  4. Stjälp upp degen på mjölat bakbord. Dela försiktigt i 12 bitar med en degskrapa (dom ska se lite rustika ut). Vänd snittytan i fröblandningen och lägg på ett bakplåtspapper.
  5. Ta ut plåten från ugnen, lägg på pappret med frallorna och sätt in i ugnen. Sänk värmen till 225 grader och grädda i ca 15-20 minuter.

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *