Chokladfondant med kola & havssalt

Grand finale!!! Ingen fulländad middag utan en riktigt god dessert, gärna som innehåller choklad om du frågar mig. Det här mina vänner är en klassisk dessert, som jag aldrig tröttnar på och är sååå sjukt gott. Som garanterat kommer få din partner att falla pladask.
En chokladfondant ska vara hård på utsidan och när man skär i den ska det bara rinna ut varm chokladsås, den får absolut inte vara torr. Desserten är enkel att göra, det som kan vara lite knepigt är att få ut dom hela från formarna och tiden i ugnen. Jag rekommenderar att provbaka nån innan så man vet exakt hur lång tid som är bra för just din ugn.

I fondanterna har jag valt att lägga till en klick salt kolasås. Kolasåsen görs enkelt på kondenserad mjölk och kommer räcka och bli över. Men du kan spara det som blir över i kylen eller frysa in, håller länge.

Servera chokladfondaneterna med extra kolasås och vaniljglass.


4 portioner

Kolasås
1 burk sötad kondenserad mjölk
1 lime, saft och cest
2 nypor flingsalt

Chokladfondant
75 g mörk choklad, grovt hackad
85 g smör
3 ägg
1, 25 dl farinsocker
0,5 dl vetemjöl
0,5 tsk flingsalt

Tillbehör
Vaniljglass

Övrigt
4 st ugnssäkra portionsformar, som rymmer ca 1 dl
Smör och strösocker till formarna


  1. Lägg burken med kondenserad mjölk i en kastrull och täck med vatten. Låt sedan koka i ca 2,5.3 timmar. Viktigt att burken är täckt med vatten hela tiden. Låt sedan svalna innan du öppnar den och blandar med lime och salt. (Kolasåsen kan du göra klart dagen innan.)
  2. Smält choklad och smör över ett vattenbad.
  3. Rör ihop ägg och socker. Häll chokladblandningen över äggblandningen och rör runt. Sikta i mjölet. Rör sist i saltet.
  4. Smöra och sockra 4 st ugnsäka portionsformar mkt noga. Fyll med chokladsmet upp till hälften. Lägg i en tesked med kolasås och fyll på med chokladsmet nästan upp till kanten. Plasta och ställ in i kylen. Fram till hit kan du förbereda.
  5. Sätt ugnen på 200 grader.
  6. Baka fondanterna i mitten av ugnen i ca 12 minuter. Ta ut och låt sedan vila i ca 2-3 minuter. Skär försiktigt med en kniv runt om och stjälp upp på tallrik. Servera direkt med kolasås och vaniljglass.

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *