Kokosmaräng med passionsfruktscurd & rostad vit choklad

Här kommer en smarrig nyårsdessert, en riktig höjdare som garanterat kommer imponera på dina gäster och är inte speciellt svår att göra. Spröd maräng med kokos, passionfruktsås, färsk mango, lättvispad grädde samt rostad vit choklad. Alla exotiska frukter är som bäst nu så det gäller att passa på.
Marängen, passionsfruktscurden och den rostade chokladen kan du göra klart kvällen innan.


6-8 portioner

Maräng;
4 st äggvita
1 tsk citronsaft
1dl+1,5 dl socker
1 msk maizena
2 msk kokos

Passionfruktscurd;
4 st äggula
1 st ägg
2 dl socker
2 st passionsfrukt, urgröpta
2 st lime
100 g smör

Rostad vit choklad;
ca 30 g vit choklad

Topping;
3 dl grädde
(1 pkt vaniljglass (500 ml), valfritt gott utan också
1 mango
4 st passionsfrukter


  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Vispa äggvitan och citronsaften tills det börjar bildas ett skum. Tillsätt 1 dl socker och vispa lite till. Tillsätt sedan resterande strösocker lite åt gången och vispa tills du har en fast maräng. Sikta i maizena, vänd försiktigt runt med hjälp av en slickepott. Bred ut marängen i en rund cirkel (tänk fågelbo) på en plåt med bakplåtspapper. Strö över kokos. Grädda marängen i 10 minuter, sänk sedan värmen till 125 grader och grädda ytterligare 60 minuter. Låt svalna i ugnen med luckan öppen.
  3. Vispa ägg + gula och socker luftigt. Smält smöret tillsammans med limejuice plus cest och passionksfruktkött i en kastrull. Häll sedan över äggblandningen och rör runt. Häll blandningen i en tjockbottnad kastrull.
    Värm under ständig omrörning tills den börjar tjockna. Direkt när du ser den första bubblan tar du genast av den från spisen. Sila och häll upp i bunke och låt svalna.
  4. Sätt ugnen på 175 grader. Riv chokladen grovt på ett rivjärn. Strö över på en plåt med bakplåtspapper och rosta i ugnen i ca 4-5 minuter. Chokladen ska bli gyllenbrun.
  5. Vispa grädden fluffig. Skär mangon i mindre bitar. Gröp ur passionsfrukten.
  6. Skeda ut grädde och passionfruktscurden på marängbotten. Lägg på glassen. Strö över mangon och passionsfrukten. Toppa med den rostade chokladen.

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *