Sashimi på lax med syrlig sojasås med ingefära. En enkel och lyxig förrätt, perfekt att bjuda på till nyår. Lovar att alla kommer att älska det.
Jag har använt färsk laxsida, viktigt att laxen verkligen är färsk och fin. Hittar du salmalax kan du använde den, gärna backloin isf. Salmalaxen är garanterat färsk och redan färdigstyckad i loins, så den är enkel att bara skära i bitar.
Ingefärsponzun och den picklade rödlöken är bäst att göra dagen innan.
4 portioner
ca 350 g färsk laxfilé (utan ben och skinn,) eller salmalax
2 st avokado
3 st salladslökar
1/2 gurka
Picklad rödlök (räcker med 1 liten lök)
1 ask smörgåskrasse
ca 50 g laxrom eller forellrom
2 msk vita sesamfrön
Ingefärsponzu;
0,75 dl japansk soja
saft från 1,5 lime
1 tsk socker
1 tsk sesamolja
2 cm ingefära
- Skala och riv ingefäran fint och blanda med resterande ingredienser till ponzun.
- Rosta sesamfröna gyllenbruna i en torr stekpanna.
- Skär laxen i tunna, lagom stora munsbitar, tänk att de ska passa till att äta i en tugga. Lägg upp på ett fat.
- Skär salladslöken i tunna ringar. Skala och ta bort kärnhuset från gurkan och skär i små tärningar. Dela avokadon och gröp ur med en tesked i chunky bitar.
- Häll hälften av sojasåsen på laxen. Strö över salladslök, picklad lök, gurka och avokado. Toppa med laxrom, krasse och sesamfrön. Servera resten av ponzun vid sidan av.
Lämna ett svar