Galet goda saftiga saffransbullar. När det kommer till bullar så är det more is more som gäller, extra allt. Dom här bullarna är fyllda med vit choklad, mandelmassa och lite apelsin. Använd alltid tempererat smör inte smält och inte för mkt mjöl i degen, detta ger saftigare bullar.
Ca 25 st
Deg;
3 dl mjölk
2 påsar saffran (1 g)
1 msk kardemummakärnor
30 g jäst
1,25 dl socker
150 g mjukt smör
1 ägg
1/2 tsk salt
ca 12 dl vetemjöl special
Fyllning;
200 g mjukt smör
150 g mandelmassa
100 g vit choklad
2 msk socker
2 tsk vaniljsocker
cest från en apelsin
2 nypor flingsalt
Pensling och topping;
1 ägg
Pärlsocker
1/2 dl mandel, finhackad
- Mortla kardemummakärnorna. Värm mjölken med kardemumma och saffran till 37 grader.
- Vispa ut jästen i den fingerljumna vätskan i en bunke. Tillsätt strösocker, ägg, smör och salt.
- Arbeta in mjölet i degen lite i taget tills den börjar släppa från kanterna(degen ska vara lite kladdig). Strö över lite mjöl och låt jäsa under bakduk i ca 60 minuter.
- Riv mandelmassa och vit choklad och blanda med resterande ingredienser till fyllningen.
- Kavla ut degen till en rektangel cirka 0,5 cm tjock deg på ett lätt mjölat bord. Bred ut mandelfyllningen jämt över degen. Greppa överdelen av degen och vik den över så att du får en halv vikning. Dela degen i avlånga remsor och gör små knutar genom att snurra remsan runt två fingrar som en nysta. Lägg i bullarna på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk i ca 60 minuter.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker och hackad mandel. Grädda i mitten av ugnen i ca 10-12 minuter.
Lämna ett svar