Vörtbröd med skinka och stark senap är min absoluta favorit på julbordet. Jag har provat mig igenom lite olika recept och mixtrat och kommit fram till det här receptet. Utgångsreceptet är från allt om mat men jag har gjort om det ganska mycket. En av hemligheterna är flytande vört. Det finns inte att få tag på i vanliga mataffärer men vissa bagerier säljer om man frågar snällt. Köp inte färdig vörtmix utan mal kryddorna själv, gör stor skillnad. Vörtbrödet bakas med en fördeg som du sätter kvällen innan, sen bakar du färdigt brödet morgonen efter.
Tips!!! Om du inte får tag på flytande vört, kan du koka ner 3 dl julmust och 3 dl porter tills en 1 dl återstår.
2 bröd
Kvällen innan;
1 1/2 dl julmust
2 dl grahamsmjöl
10 g jäst
3 dl russin
1 påse torkade pomernsskal (15 g)
På morgonen;
3 1/2 dl porter
25 g jäst
50 g smör
1,5 msk mald ingefära
0,5 msk kardemummakärnor, mortlade
0,5 msk mald nejlika
1 dl flytande vört
1 dl brödsirap
3 dl fint rågmjöl
ca 10 dl vetemjöl special
1 msk salt
Kvällen innan;
- Blanda ihop allt till fördegen och täck med plastfolie. Låt stå ute i rumstemperatur.
- Koka pomeransen i vatten i ca 20-30 minuter. De ska bli mjuka, men får inte bli för slabbiga. Skär sedan bort det vita. Finhacka skalet och lägg hacket i en plastpåse. Lämna framme i rumstemperatur.
- Täck russinen med kallt vatten.
På morgonen;
- Smält smöret tillsammans med alla kryddorna (ej salt). Häll av vattnet från russinen.
- Värm porten till 37° och häll över jästen och rör runt. Tillsätt fördegen, sirap, vört, smöret, salt, russin, rågmjöl och vetemjöl (lite i taget). Degen kommer vara ganska kladdig.
- Låt gå långsamt i maskin i ca 5 minuter. Låt sedan jäsa under bakduk i ca 1 timma.
- Sätt ugnen på 250 grader.
- Häll upp degen på väl mjölat bakbord. Dela den i två delar. Vik in kanterna och lägg på en plåt med bakplåtspapper med skarven nedåt. Låt jäsa ytterligare i 45-60 minuter under bakduk.
- Snitta brödet om du vill. Sätt sedan in limporna i nedre delen av ugnen och sänk temperaturen till 200°. Grädda i 30–40 minuter. När innertemperaturen är 96° är brödet klart. Låt svalna på galler.
Lämna ett svar