En julinspirerad, krispig granola som smaksätts med klassiska pepparkakskryddor samt apelsin. Sötman kommer från dadlar, så inget vitt socker. Har du nötallergi byter du bara ut nötterna mot något frö. En fin present att ta med sig på ett glöggkalas eller ge till någon i julklapp.
2 plåtar
1/2 dl kokosolja
10 st dadlar, urkärnande
1 dl vatten
1 dl pumpafrön
1 dl linfrön
1 dl sesamfrön
1 dl solrosfrön
1 dl kokos
4 dl havregryn
2 dl grovt hackad mandel
2 msk kanel
1 msk stött kardemumma
0,5 msk malen ingefära
0,5 msk malen nejlika
0,5 tsk flingsalt
2 apelsiner
2 dl torkad frukt, ta va du gillar aprikos, tranbär, blåbär.
- Sätt ugnen på 150 grader.
- Smält kokosoljan i en kastrull. Mixa samman vatten och dadlar till en puré och blanda med kokosoljan.
- Blanda alla torra ingredienser i en bunke och blanda samman med dadel-kokos puren.
- Blanda i apelsincest och fördela granola på 2 st plåtar med bakplåtspapper.
- Baka i nedre delen av ugnen i ca 35-45 minuter. Rör om då och då. (Kan behövas byta plats på plåtarna efter halva tiden.) Låt sedan svalna och blanda i den torkade frukten.
Lämna ett svar