Jag har provat många recept på kladdkaka, men vågar nog säga att det här är det bästa. Jag bytte ut vanligt vetemjöl mot mandelmjöl, blir mycket saftigare. Sen även en del av sockret till farinsocker. I kakan har jag kakaonibs, (krossade kakaobönor.) Supergoda, smakar lite bittert och ger ett härligt tuggmotstånd till kakan. Givetvis har jag även flingsalt, kan inte baka något med choklad utan att addera lite extra salt. Jag provade att ha bakplåtspapper i botten av formen, det blev sådär. Det fastnande bara och var svår att få loss. Tror det blir bättre att smöra och bröa botten. Kakan är glutenfri och väldigt enkel att göra, bara att röra ihop.
1 kaka
200 g smör
4 ägg
3 dl socker
1,5 dl farinsocker
2,5 dl mandelmjöl
1 1/4 dl kakao
1/2 tsk vaniljpulver
1,5 tsk flingsalt
Till formen
Kakaonibs
Ströbröd
Smör
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Smält smöret i en kastrull. Vispa ihop ägg och socker lätt i en bunke och rör ner i smöret.
- Blanda alla torra ingredienser och rör ner i äggsmeten.
- Smörj en form med löstagbar kant ca 24 cm i diameter. Strö kanterna med kakaonibs och botten med ströbröd. Häll i smeten och strö över lite kakaonibs.
- Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter. Jag bakade min i 23 minuter. Alla ugnar är olika så ha koll, den ska vara lite kladdig men inte lös.
- Låt kakan svalna och servera med lättvispad grädde.
Lämna ett svar