Äppelmos utan vitt socker

Jag äter gröt nästan varje morgon, då gärna med någon sylt eller bär. Mos eller sylt som du köper affären innehåller oftast mycket socker. Vilket känns onödigt när det är så enkelt att göra sin eget äppelmos, där du själv bestämmer hur söt du vill ha den. Antingen så hoppar du över att söta moset helt eller så följer du något av mina alternativ nedan. Jag smaksätter äppelmoset med kanel, ingefära och kardemumma. Moset håller ungefär en vecka i kyl. Går jättebra att frysa in i tex plastpåsar och ta fram efterhand.


1 kg svenska äpplen
ca 3 dl vatten
1 kanelstång
1/2 msk kardemummakärnor
1-2 cm ingefära

ev 0,5 dl kokossocker
ev 2 msk honung


  1. Skala och kärna ur äpplena och dela i mindre bitar.
  2. Skala och hacka/riv ingefära fint. Mortla kardemummakärnorna.
  3. Lägg äpplen, kryddor och vatten i en kastrull och låt små puttra i ca 20 minuter, tills äpplena har kokat sönder.
  4. Blanda eventuellt i kokossocker eller honung. Lyft ur kanelstången och pulsa moset med hjälp av en stavmixer till en önskad konsistens, (jag tycker om när det är lite bitar i.) Späd med mer vatten om den blir för tjock.
  5. Lägg tillbaka kanelstången och häll upp moset på väl rengjorda burkar.

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *