Enkel, billig och smarrig vardagsrätt. Topping är väldigt viktigt när det kommer till soppa, tillför textur. Servera soppan mitt på bordet med några små skålar med olika toppings, så får gästerna toppa sin egen soppa. Så som krasse, rostad lök, tryffelolja, rostade nötter/frön, gräslök, stekt svamp. Servera även med något gott bröd.
4 portioner
Soppa;
ca 700 g blomkål (1 stort, eller 2 små)
1 purjolök
2 st vitlöksklyftor
1 liter kyckling eller grönsaksbuljong
2,5 dl grädde
1 dl fint riven parmesan
1 msk vinäger
salt
Rostad lök;
2 st gula lökar
2 msk maizena
1 nypa salt
olivolja
Topping;
Smörgåskrasse
Vit tryffelolja
Rostad lök
Parmesan
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Skär purjon i mindre bitar, bara det vita. Hacka vitöken. Dela blomkålen i buketter.
- Fräs purjo och vitlök i olivolja tills löken mjuknar. Tillsätt blomkålen och låt fräsa nån minut.
- Tillsätt buljongen och låt koka i ca 20 minuter, tills blomkålen är mjuk.
- Skala och hacka löken i fina båtar. Blanda löken med maizena och salt. Sprid ut löken på en plåt med bakplåtspapper, ringla över lite olivolja. Rosta i ugnen i ca 15-20 minuter, viktigt att röra om då och då.
- Häll av blomkålen men spara kokspadet! Mixa blomkålen och lök med hälften av spadet till en slät puré. Häll tillbaka purén i grytan. Tillsätt grädden och späd med mer kokspad till önskad konsistens.
- Blanda i parmesan och smaka upp soppan med vinäger och salt.
Lämna ett svar