Gazpacho är en spansk grönsakssoppa som serveras kall. Perfekt att hälla upp i en termos och ta med sig till stranden. Soppan är jättenkel att göra och klarar sig i kylen i några dagar. Jag har valt att rosta grönsakerna för att få ut mer smak. Gott att servera bröd, melon, fetaost och lufttorkad skinka till.
4 portioner
4 st tomater
1 röd paprika
2 st schalottenlökar
2-3 st vitlöksklyftor beronde på storlek
Några kvistar timjan eller rosmarin
Röd chili efter smak, börja med 1/2
4 dl tomatjuice
2 st stänger blekselleri
1/2 gurka, skalad
2 msk vinäger
1 tsk honung
Salt och peppar
Tabasco
- Sätt ugnen på 220 grader.
- Hacka alla grönsaker grovt. Rosta grönsakerna (förutom gurka och selleri), på en plåt med olivolja, salt, peppar och timjan i ca 15 minuter. Låt svalna.
- Mixa dom rostade grönsakerna med resterande ingredienser i en kannmixer eller med en stavmixer. Smaka upp med salt och peppar och tabasco.
Lämna ett svar