Matjessill med brynt hasselnötssmör

Silllunch 2.0. Det här är en av mina absoluta favoriträtter, perfekt midsommarlunch. Matjessill med kokt färskpotatis, gräddfil, rivet ägg, picklad rödlök och det bästa av allt, brynt smör med hasselnötter. Det är så sjukt gott, ni måste verkligen prova det här. Köp hela matjesillfilleér, gärna från norröna.
Tips!!! Häng gärna gräddfilen kvällen innan, då försvinner det mesta av vätskan och gräddfilen blir krämigare. Bara att lägga i ett kaffefilter och låt stå i kylen över natten.


4 portioner

8 st matjesillfilleér
ca 800 g färskpotatis
3 dl gräddfil
1 bunt gräslök
1 knippe dill
3 st hårdkokta ägg
Picklad rödlök se recept här
Pepparrot
100 g smör
1 tsk citronssaft
0,5 dl rostade hasselnötter, fint hackad
Salt och peppar
Gräslöksblommor


  1. Koka potatisen i rikligt med salt.
  2. Skär sillen i munsbitar. Finhacka gräslöken, (inte med sax;). Plocka dillen i mindre vippor och hacka grovt. Riv äggen grovt på ett rivjärn.
  3. Smält smöret i en kastrull på medelvärme. När det börjar sjuda, rör i smöret så att inget sätter sig i botten. Efter ett tag går smöret från gult till gyllenbrunt och ett skum bildas, det börjar lukta lite nötaktigt (bästa doften i världen). Ta av kastrullen från plattan och häll i citronsaft och hasselnötter.
  4. Vid servering. Lägg potatisen på ett stort fat, ta en gaffel och mosa potatisen lätt, salta och peppra. Varva sill, gräslök, picklad rödlök, rivet ägg och gräddfil. Riv över pepparrot och strö över dill och gräslöksblommor. Avsluta med det varma brynta smöret.

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *