Nu blommor flädern så passa på att ta vara på alla blommor och gör läskande saft. Den här saften är inte jättesöt, vill du ha den sötare så är det bara att öka sockermängden, smaksak.
Tips!! Frys in saften i små petflaskor och ta sedan fram efterhand.
3 liter saftkoncentrat
30 st fläderblomsklasar
3 citroner
1 kg rabarber (gärna så röda som möjligt)
30 g citronsyra
3 liter vatten
ca 1 liter socker
- Skölj flädern så du blir av med eventuella insekter.
- Tvätta citronerna och skär i tunna skivor.
- Dela rabarbern i mindre bitar ca 1 cm
- Lägg rabarber, fläder och citron i en kastrull och strö över citronsyran.
- Koka upp vattnet och häll över rabarbern och flädern. På med lock och låt stå svalt i 2 dygn.
- Sila saften, genom en silduk (går bra med en vanlig kökshandduk också ).
- Rör i sockret och ge saften ett uppkok. Skumma av.
- Häll upp på väl rengjorda flaskor.
Lämna ett svar