Risotto kan man göra i många olika varianter, denna med grön sparris och tryffel. Var inte rädd för att göra risotto, det är inte alls svårt eller en rätt som man bara kan äta på restaurang. Man måste röra i risotton i stort sett hela tiden, det är ingen rätt som du kan lämna på spisen. Risotto kräver kärlek. Servera med en god sallad, eller med en bit stekt lax.


4 portioner

2 st schalottenlök
1 st vitlöksklyftor
2 stänger blekselleri
3 dl risottoris
2 dl torrt vitt vin
ca 1-1,2 liter grönsaks eller kycklingbuljong
3 dl fint riven parmesan
1 msk smör
1/2 msk tryffelolja
cest från 1 citron

 

1 knippe grön sparris
50 g pinjenötter rostade
4-5 st fasta champinjoner


  1. Finhacka schalottenlök, vitlök och blekselleri. Fräs långsamt i rikligt med olivolja i en tjockbottnar kastrull. Löken ska inte få färg.
  2. Koka upp buljongen i en annan kastrull och håll varm.
  3. När löken har mjuknat höjer du värmen och går i med riset. När det börjar bli glansigt och lite genomskinligt häller du på vinet och låt puttra i några minuter, tills vinet har ångat bort.
  4. Sänk värmen en aning. Tillsätt den varma buljongen lite i taget. Börja med 3-4 dl, ta sedan 1 dl i taget efter hand som riset suger åt sig buljongen. Det tar ungefär 20 minuter för risotton att bli klar. Rör ofta.
  5. Under tiden som risotton puttrar, kan du förberedda sparrisen. Dela i ca 1 cm stora bitar, spara topparna till senare. Fräs sparrisen i smör, salta och peppra o ställ åt sidan.
  6. När risotton nästan är klar, riset har lite lite tuggmotstånd. Då är det dags att stänga av värmen och blanda i parmesan, smör, cest och tryffelolja. Rör tills osten har smält. Vänd i den stekta sparrisen och smaka av med salt och peppar.
  7. Risotton ska vara riktigt krämig, så tillsätt lite mer buljong om den blir för torr.
  8. Hyvla champinjonerna och sparrisknopparna tunt på mandolin och garnera risotton. Strö över pinjenötter.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *