Karamelliserad chokladmousse med havssalt

Det här receptet fick jag ta del av för många års sen när jag jobbade en sommar på Heaven 23. Läs receptet noga innan du börjar, för det är lite annorlunda mot andra chokladmousserecept. Moussen behöver stå över natten innan den går att använda, då är den bara att vispa upp som grädde. Det går jättebra att förbereda moussen flera dagar i förväg, håller sig i ca 5 dagar i kyl. Du behöver inte vara orolig över att den ska skära sig, den här blir alltid bra. Jag serverar med karamelliserade popcorn och jordgubbar, men du kan ta va du gillar. Det är en fördel att ha en termometer till hands, om inte får du gå på känsla.


4 portioner

75 g socker
0,5 dl vatten
2,5 dl grädde

150 g mörk choklad
1 gelatinblad
2 nypor flingsalt

2,5 dl grädde (kall)

Popcorn:
5 dl färdig poppade popcorn
1 dl socker


  1. Börja med att hacka chokladen i mindre bitar.
  2. Koka socker och vatten tills den är 180 grader. Det ska bli en mörk karamell, precis innan det bränns. (Undertiden gör du punkt 3 och 4, så att allt är redo när karamellen når 180 grader.)
  3. Koka upp den första grädden i en kastrull och håll varm.
  4. Lägg gelatinbladet i blöt.
  5. Häll försiktigt karamellen över den varma grädden och rör runt.
  6. Krama ur gelatinbladet och rör i karamellgrädden.
  7. Häll karamellgrädden över den hackade chokladen och rör runt tills all choklad har smält.
  8. Rör i den kalla grädden och flingsalt.
  9. Ställ moussen i kyl över natten.
  10. Vispa moussen med elvisp till en fluffig konsistens. Det går ganska fort, akta så att den inte blir för hård. Servera i portionsglas.

 

Popcorn

  1. Smält sockret i en panna till det blir gyllenbrunt karamelliserat.
  2. Rör i popcornen och vänd runt så att alla popcorn får lite karamell på sig.
  3. Häll upp på ett bakplåtspapper och strö över lite salt.

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *