Det här är typ som en ljus kladdkaka, smaksatt med brynt smör och citron. Toppas med lättvispad grädde och bär. En riktig sommardröm som dessutom är väldigt enkel att göra. Originalreceptet  kommer från matfashionistan.


10-12 personer

225 g smör
3 ägg
3,75 dl socker
2 citroner
1,5 tsk vaniljsocker
2 nypor flingsalt
2,25 dl vetemjöl

Blåa vallmofrön eller kokos till att bröa formen

Till servering
3 dl grädde, vispad
Jordgubbar, hallon eller blåbär


  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Bryn smöret. Det ska bli gyllenbrunt och dofta nötigt. Låt svalna något.
  3. Smöra och bröa en springform, ca 24 cm, med blåa vallmofrön eller kokos.
  4. Vispa ägg och socker poröst. Rör ner pressad citron och citroncest. Blanda mjölet med vaniljsocker och salt och vänd ner i smeten.
  5. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 30-35 minuter.
  6. Ta ut kakan och låt svalna.
  7. Låt sedan stå i kylen tills servering.
  8. Toppa kakan med lättvispad grädde och bär.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *