Dom här pepparkakorna gör mina mamma varje jul, sååå goda. Jag har skruvat upp mängden kryddor en aning, samt lagt till svartpeppar och apelsin. Perfekta att servera på glöggminglet med en bit hårdost och fikonmarmelad.
OBS!!! Degen behöver vila i minst 8 timmar innan den går att skära.


ca 100 st

125 g rumstempererat smör
1 dl socker
1 dl ljus sirap
1 msk kanel
1/2 msk kryddnejlika
0,75 msk mald ingefära
2 tsk finstött kardemumma
ca 10 varv med svartpepparkvarnen
Cest från 1 apelsin
1 tsk bikarbonat
1 msk vatten
4 dl vetemjöl
1 dl mandelspån


  1. Rör smör, socker och sirap smidigt. Blanda alla kryddorna, apelsincest och bikarbonat med vattnet. Rör ner blandningen i smöret.
  2. Arbeta in mjöl och mandelspån till en jämn deg. Forma till två rullar, ca 3-4 cm i diameter. Plasta in och låt vila i kylen i minst 8 timmar.
  3. Sätt ugnen på 225 grader.
  4. Skär den kalla degen i tunna skivor med hjälp av en vass kniv. Lägg upp på bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen i ca 4-5 minuter.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *