En vegetarisk festmåltid. Gnocchi görs tradionellt av potatis, här istället med jordärtsskocka. Jag har också valt att steka dom i smör och lite socker så dom får en härlig karamelliserad yta. Till det stekt svamp och svartkål. Det hela toppas med brynt smör med mandel. Såå himla gott.


ca 4 portioner

Gnocchi 
500 g jordärtsskocka
250 g ricotta
1 ägg
ca 6 dl mjöl
Salt och peppar

Ca 300 g svamp, rensad och delad i mindre bitar, ta vad du gillar
ca 100 g svartkål, repad och delad i mindre bitar

Brynt smör
100 g smör
0,5 dl hackad rostad mandel
Några droppar citronsaft

Hyvlad Parmesan


  1. Skala jordärtskockorna och koka dom mjuka i saltat vatten. Låt ånga av och svalna.
  2. Lägg skockorna i en bunke och mosa med en stomp eller en gaffel. Blanda i resterande ingredienser till gnoccin. Tillsätt mer mjöl om degen är för kladdig. Plasta degen och låt vila i kylen i ca 30 minuter. (Går också bra längre, om du vill förberedda)
  3. Dela degen och rulla till långa korvar ca 1,1/2 cm i diameter. Skär sedan i bitar, ca 1 1/2-2 cm långa. Behöver inte vara perfekta.
  4. Fräs svampen i smör, när den nästan är klar slänger du i svartkålen och låter den fräsa med i nån minut. Salta och peppra.
  5. Bryn smöret. När smöret är brynt, ta av det från plattan och tillsätt mandel och citron.
  6. Koka gnoccin i omgångar i saltat vatten. När dom flyter upp till ytan är dom klara. (Tar några minuter).  Hetta upp en stekpanna, lägg i en klick  smör, när smöret är smält strö du över lite socker. Stek sedan gnoccin på ganska hög värme på båda sidor tills dom får en gyllenbrun karamelliserad yta.
  7. Servera med svampfräset. Skeda över det brynta smöret och toppa med hyvlad parmesan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *