Apple butter

Apple butter, finns inget bra ord på svenska. Det här iaf en äppelkräm som är supergod att servera till ost, ha på mackan eller toppa gröten med. Ett bra sätt att ta vara på alla äpplen som finns nu. Orginalreceptet kommer från min faster. Den innehåller inga konserveringsmedel, men håller iaf 2 veckor i kylskåp. Går jättebra att frysa in.


ca 1,5 kg äpple
3 dl vatten
4 dl äppelcider
1 citron, saft och cest
ca 500-600 g socker
1 vaniljstång
1 kanelstång
3 tsk kardemumma, finstött
1 nypa salt


  1. Dela äpplena i mindre bitar. Lägg i en tjockbottnad kastrull tillsammans med vatten och äppelcider. Koka tills äpplena är mjuka.
  2. Lyft upp äpplena och kör dem genom en äppelvagga eller pressa genom en nätsil. Diska ur kastrullen och lägg i äppelmoset tillsammans med socker, citron och kryddor.
  3. Låt koka på svag värme i ca 30 min. Rör i botten då och då så det inte bränner fast.
  4. Häll upp äppelsmöret på varma burkar som stått 30 minuter i ugnen på 100 grader. Sätt på locket och vänd direkt burkarna uppochner en stund. När burkarna har svalnat är dom redo för kylen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *