Det här är en supergod, lyxig förrätt som är lätt att impa på dina gäster med. Tärnad salmalax blandas ihop med gurka, picklad lök och sojamajonnäs. Avokadomousse med lime och koriander. Samt friterat rispapper. Tanken är att du lägger laxtartaren och avokadomoussen på rispappret och äter med händerna.
Vill du lägga upp som på bilden så behöver du en stansring till hands.
Rispapprerna går att fritera dagen innan och förvara torrt i en burk. Även sojamajonnäsen och den picklade löken går jättebra att göra några dagar innan.


6 portioner

Tartar
ca 350 g salmalax
1/2 msk socker
1/2 msk salt
1/2 gurka, skalad och tärnad
1 kruka gräslök, fint hackad
ca 1/2 dl sojamajjonäs
Svartpeppar

Sojamajonnäs
1,5 dl majonnäs
2 msk soja
1 tsk sesamolja

Avokadomousse
3 st normal stora avokado
1 lime, saft
1/2 kruka koriander, hackad
1/2 röd chili, fint hackad
1 liten klyfta vitlök, riven
Salt och peppar

Friterat rispapper
4 st rispapper
Neutral olja

Topping
Picklad lök, räcker med en liten rödlök
Forellrom
Rostade sesamfrön
Smörgåskrasse
Resterande koriander


  1. Värm upp oljan till 180 grader, använd en termometer. Doppa sedan ett rispapper åt gången med hjälp av en pincett. Pappret kommer puffa upp sig, tar bara några sekunder. Låt rinna av på papper, salta.
  2. Skär laxen i små tärningar, ca 0,5 cm. Lägg ut på ett fat och strö över salt och socker. Låt stå i ca 30 minuter.
  3. Blanda ihop majonäsen.
  4. Mosa avokadon lätt med en gaffel, bara gott om det är lite bitar kvar. Blanda med lime, koriander, chili och vitlök. Smaka upp med salt och peppar.
  5. Precis innan servering
  6. Blanda laxen med gurka, gräslök och majonnäs, smaka upp med eventuellt mer salt och peppar.
  7. Ta en stansring. Lägg lite avokadomuosse i botten, sedan laxen. Toppa det hela med picklad lök, forellrom, krasse och koriander. Lite extra majjo är alltid gott. Strössla över sesamfröna. Bryt rispappret i mindre bitar och lägg vid sidan. Servera direkt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *