Riktigt saftiga, matiga vegetariska burgare, gjorda på gröna ärtor, bulgur och kikärtor. Tillsammans med en lite nyttigare aioli med yoghurt i. Burgarna går lika bra att servera som biffar med tex sallad till.
8 st
Burgare
2 dl bulgur
1 gul lök, finhackad
2 st vitlöksklyftor, rivna
5 dl frysta, tinade gröna ärtor
1 burk kokta kikärtor, sköljda
2 nävar spenat, grovt hackad
1,5 dl hackade valnötter
2 dl riven parmesan
Cest från 1 citron
Panering
1,5 dl vetemjöl
2 ägg
ca 3 dl panko
Yoghurtaioli
2 dl turkisk yoghurt
0,5 dl majonnäs
1 riven vitlöksklyfta
1 tsk honung
Salt och peppar
- Börja med att koka bulgurn enligt anvisningarna på paketet, låt sedan svalna.
- Fräs lök och vitlök tills löken har blivit mjuk.
- Lägg ärtor, kikärtor och spenat i en matberedare. Mixa snabbt till en grov chunky massa. ( Har du ingen matberedare går det bra med en stavmixer eller mosa med en gaffel.)
- Blanda i bulgur, nötter, parmesan, citroncest och den stekta löken. Salta och peppra.
- Forma till 8 st burgare. Ställ i kylen i ca 30 minuter.
- Sätt ugnen på 180 grader.
- Dubbelpanera biffarna. Alltså vänd burgarna i först mjöl sedan i ägg och sist i panko.
- Stek sedan i neutral olja, nån minut på varje sida.
- Låt gå klart i ugnen i ca 10 minuter.
- Under tiden blandar du ihop aiolin.
- Servera med bröd, sallad och picklad lök.
Lämna ett svar