Vegetarisk paj med grönkål och äpple, toppas med fetaost och valnötter. Perfekt att äta som lunch/middag eller bjuda på glöggminglet. Servera med en god sallad.


1 paj

Pajdeg;
125 g smör
3 dl siktat dinkelmjöl
3 msk iskallt vatten
2 nypor flingsalt

Fyllning;
1 gul lök, hackad
2 st vitlöksklyftor, riven
ca 100 g grönkål, plockad i mindre bitar
2 st äpplen, delad i tärningar
150 g fetaost
1,5 dl grovt hackade valnötter
Flytande honung

Äggstanning;
3 ägg
3 dl matlagningsgrädde eller vanlig grädde, välj själv
Salt och peppar


  1. Dela smöret i mindre bitar och nyp ihop med mjölet. Alternativt använd en matberedare. Gå sedan i med vattnet och saltet och blanda snabbt ihop till en deg. Tryck ut i en pajform, nagga och låt vila i kylen i ca 20 min.
  2. Sätt ugnen på 225 grader.
  3. Fräs lök och vitlök. När löken är mjuk går du i med grönkålen och fräs ytterligare i några minuter. Vänd sist i äpplena. Salta och peppra.
  4. Förgrädda pajskalet i 10 min.
  5. Vispa samman äggstanningen.
  6. Lägg i fyllningen i pajskalet. Häll på äggstanningen. Smula över fetaosten. Strö över valnötterna och ringla lite honung.
  7. Sänk ugnen till 175 grader. Grädda pajen i ca 30 minuter.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *