Frasiga bollar som är fyllda med getost och potatis. Tillsammans med en het salsa gjord på nektariner och jordgubbar. Det här är en perfekt förrätt eller en lättare middag. Ett glas rosé är inte fel till.

Kroketterna är jättegoda att äta bara som dom är, så funkar även som ett lyxigt drinktilltugg.
Enligt receptet blir det ganska många bollar, som förätt räcker det med 3 per portion. Men bollarna går utmärkt att frysa in panerade och bara att ta fram när man får oväntat besök;).


4 portioner (förrätt)

Kroketter
ca 400 g kokt potatis
200 g getost
1 äggula
1 liten vitlöksklyfta, riven
Salt och peppar

Neutral olja till stekning, tex rapsolja

Panering
ca 1 dl Vetemjöl
2 st ägg
ca 4 dl panko

Salsa
1/2 ask jordgubbar, skivade
4 st nektariner, delade i små tärningar
2 st vårlök, fint skuren
1 röd chili, finhackad
1 kruka basilika, grovt hackad
1/2 lime, saft
1 msk honung
2 msk olivolja
Salt och peppar

2 nävar spenat


  1. Mosa potatisen med hjälp av en gaffel. Blanda sedan i smulad getost, äggula och vitlök, smaka upp med salt och peppar. Forma smeten till små bollar ca 25 st. Ställ sedan bollarna i kylen i ca 30 min.
  2. Panera bollarna i först mjöl, sen ägg, sist i panko. Låt sedan stå i kylen tills du ska steka dom, eller frys in. (Hit kan du förbereda.)
  3. Blanda ihop alla ingredienser till salsan. Smaka upp med salt och peppar. Det är gott med ganska mycket svartpeppar.
  4. Stek bollarna på lite högre en medelvärme i ganska mkt neutral olja. (Dom ska bli gyllenbruna.) Låt rinna av på papper, salta. Servera direkt med salsan och spenat.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *