Den här veckan kör vi veganskt som fredagsTugg. Kikärtscurry gryta med blomål och morot, serveras med ris, mango chutney, pappadam och raita. Den här rätten kan du lätt laga ikväll efter jobbet, tar max 30 minuter.
Jag använder färdigkokta kikärtor för att spara tid.
Raita är en yoghurtsås som ofta serveras till indisk mat, balanserar upp hettan i grytan.
Pappadam är små krispiga indiska tunnbröd. Finns att köpa färdiga i butik numera. Det enda du behöver göra är att pensla på lite olja, köra dom i micron i någon minut, klart. Supergoda att äta till curryn.
4 portioner
Curry
2 msk curry
1,5 msk garam masala
1-2 tsk chilipulver, beroende på hur stark du vill ha den.
1 tsk gurkmeja
1 tsk gula senapsfrön, stötta i en mortel
2 st små gula lökar, skuren i båtar
3 st vitlöksklyftor, fint hackade
2 cm ingefära, skalad och riven
2 st morötter, skalad och skuren i skivor
1/2 blomkålshuvud, delad i små buketter
1 burk krossade tomater
1 burk kokosmjölk
3 dl vatten
1 burk kikärtor, avsköljda
1 msk mango chutney
Salt
Maizena
Raita
2 dl yoghurt
1 liten vitlöksklyfta, riven
1/2 lime, saft
1 kruka mynta, fint hackad
Salt
Tillbehör
Ris
Mango chutney
Koriander
Pappadam
- Hetta upp olja i en kastrull. Fräs alla kryddor i nån minut. Tillsätt sedan alla grönsaker och låt fräsa tills grönsakerna börjar mjukna lite.
- Gå i med krossade tomater, kokosmjölk och vatten och låt puttra under lock i 10-15 minuter.
- Tillsätt kikärtorna och mango chutney. Smaka upp grytan med salt och red eventuellt av med lite maizena.
- Blanda ihop alla ingredienserna till raitan.
- Servera med ris, mango chutney, pappadam och hackad koriander.
Lämna ett svar