Klassisk semla med rostad mandelmassa

Snart är det dags för semledagen, bästa dagen på året. Kan inte förklara hur mycket jag älskar semlor, det är så himla gott. Extra smarrigt att göra sina egna.
Dom här semlorna innehåller extra mycket kardemumma. Mandelmassan är gjord på rostade mandlar som tillför crunch. Man får inte snåla med varken mandelmassa eller grädde. Tycker man inte om mandelmassa kan man fylla semlorna med t ex äppelmos eller vaniljkräm. Semlorna är godast att äta direkt.

Tips!!! Om du inte äter upp alla bullar på en gång så brukar jag frysa in dom fyllda med mandelmassa. Då är det enkelt att bara ta upp, låta tina och spritsa på grädde.


8 st semlor

Bullar
1,5 dl röd mjölk
0,5 msk stött kardemumma
20 g jäst
0,75 dl socker
1/2 tsk salt
1 litet ägg
75 g mjukt smör, delat i mindre bitar
ca 6 dl vetemjöl special

Mandelmassa
1 dl mandel
200 g mandelmassa
1 dl mjölk
Innanmätet från bullarna
1/2 tsk stött kardemumma
1 tsk vaniljsocker
2 msk florsocker
2 nypor flingsalt

Topping
ca 4 dl grädde
Florsocker

Övrigt
1 ägg till pensling


  1. Värm mjölken med kardemumma till 37 grader. Häll över jästen och blanda runt. Tillsätt socker, salt, ägg och smör. Häll i mjölet lite i taget och låt degen gå i maskin i ca 5 minuter.
  2. Låt jäsa under bakduk i ca 60 minuter.
  3. Stjälp upp degen på mjölat bakbord. Dela i 8 bitar och forma till fina bollar. Lägg över på en plåt med bakplåtspapper med skarven nedåt och låt jäsa under bakduk i ca 60-90 minuter.
  4. Sätt ugnen på 200 grader.
  5. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen i ca 7-9 minuter. Låt sedan svalna på galler. Skär av toppen på bullarna och gröp ur innanmätet.
  6. Rosta mandlarna i en torr stekpanna, hacka sedan fint (inte för fint, gott när det är lite crunch i fyllningen).
  7. Riv mandelmassan grovt på ett rivjärn och blanda med innanmätet och mjölken till en smet. Tillsätt resterande ingredienser och blanda runt.
  8. Fyll bullarna med mandelmassan. Vispa grädden och spritsa ovanpå. Lägg på locket och pudra över florsocker.

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *