Ljummen anksallad med kripsiga grönsaker & chilinötter


Vi har kommit fram till huvudrätten i love-menyn. Knaperstekt ankbröst som skärs i tunna skivor. Detta tillsammans med krispiga grönsaker, hoisinderssing samt rostade cashewnötter med chili. Supergod och fräsch sallad som du kan förbereda mycket i förväg.
Anka finns numera i de flesta mataffärer, oftast i frysdisken. För att få ankbröstet riktigt krispigt så steker man det alltid från kall panna tills fettet är gyllene och sen bakar klart i ugnen. Får du inte tag i ankbröst så går det lika bra med kött, så som ryggbiff eller entrecote.


4 portioner

600 g ankbröst, 2 st brukar vara lagom

Sallad
1 huvud rosésallad, delad i mindre bitar
2 gemsallad, delad i mindre bitar. går bra med annan sallad också, så som cosmopolitan eller krispsallad
1 gurka, skalad, urkärnad och delad i mindre bitar
1 röd chili, finhackad (Ta bort kärnorna om du inte vill ha salladen så stark)
1 kruka mynta, plockad och grovt hackad
1 liten rödlök, tunt skuren i båtar
1 granatäpple, urbankat
250 g morötter, skuren i tunna stavar (Finns bra skalare för det, kolla i asiatiska affärer)
0,5 dl ättika
1 dl socker
1,5 dl vatten
2 cm ingefära, delad i mindre bitar

Dressing
4 msk hoisinsås
1 lime, saft och cest
3 tsk soja
Svartpeppar

Chilinötter
2 dl cashewnötter, grovt hackade
1,5 msk honung
1 tsk 5 spice krydda, (får du inte tag i 5 spice, så går det bra med 1/2 tsk kanel istället)
1 tsk chilipulver
2 tsk sesamolja
Salt


  1. Koka upp ättika, socker, vatten och ingefära. Låt svalna och häll över morötterna. Det här kan du med fördel göra dagen innan.
  2. Sätt ugnen på 200 grader.
  3. Blanda ihop honung, kryddor och sesamolja i en bunke. Tillsätt nötterna. Sprid ut på en plåt med bakplåtspapper och rosta i ugnen i ca 7-10 minuter. Låt svalna.
  4. Blanda ihop allt till dressingen, ska vara mkt svartpeppar i.
  5. Skär täta och fina snitt i ett korsmönster i fettkappan på ankbrösten. (Fram till hit kan du förbereda.)
  6. Sätt ugnen på 125 grader.
  7. Salta och peppra ankbrösten, och lägg i en kall stekpanna med fettkappan nedåt. Sätt plattan på lite mer än medelvärme och stek tills kappan är gyllene och krispig. Vänd på brösten och stek till en lätt gyllene färg.
  8. Lägg över brösten i en ugnsform med fettkappan uppåt och baka i mitten av ugnen tills ankbrösten har en innetemperatur på ca 58 grader. Ta sedan ut och låt vila i ca 10 minuter innan du skär brösten i tunna skivor.
  9. Lyft ur morötterna från lagen och blanda med resterande grönsaker. Lägg upp direkt på tallrik eller på ett stort fat. Sprid ut ankan och nötterna över salladen. Ringla över dressingen. Salta och peppra på köttet. Voila!!!

Publicerat

i

av

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *