Italienska köttbullar med parmesan & citron

Varje fredag framöver kommer jag dela med mig av nytt recept, ”fredagsTugg”. Något göttigt som har helg-feeling, som ni kan laga antingen ikväll eller under helgen. Det första blir dom här köttbullarna gjorda på kalvfärs med parmesan, citron och persilja, tillsammans med en mustig tomatsås. Den här rätten har jag lagat i många år och är en storfavorit. Servera med pappardellepasta, massa parmesan och något gott rödvin.


4 portioner

Köttbullar
1 dl ströbröd
1/2 dl mjölk
1 ägg
1 dl fint riven parmesan
500 g kalvfärs
1 vitlöksklyfta, fint hackad eller riven
cest från 1 citron
1/2 dl fint hackad persilja
1 tsk salt
Svartpeppar

Tomatsås
1 gul lök, finhackad
2 st vitlöksklyftor, finhackade
2 nypor chiliflakes
2 msk tomatpuré
1 tsk socker
1 dl rödvin
2 burkar krossade tomater
Salt och peppar

Servering
Pappardelle
Parmesan


  1. Börja med att fräs löken till tomatåsen i en kastrull med olivolja. Tillsätt chili, tomatpuré och socker och låt fräsa nån minut.
  2. Gå sedan i med rödvinet och låt puttra i några minuter. Tillsätt krossade tomater och låt såsen puttra under tiden gör du köttbullarna. Smaka upp med salt och peppar.
  3. Rör ihop ströbröd, mjölk och ägg och låt stå och svälla i 5 minuter.
  4. Blanda i resterande ingredienser och rulla sedan till bollar. Jag föredrar ganska stora köttbullar, blir ca 18 st.
  5. Stek köttbullarna i 2 omgångar i en stekpanna med smör. Slå över tomatsåsen och låt köttbullarna puttra färdigt i såsen, tar ca 10 minuter. Buon appetito!!!

Publicerat

i

av

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *