Boeuf Bourguignon med rökt sidfläsk och svamp

Mustig gryta gjord på högrev med rödvin, rökt sidfläsk och svamp. En riktig klassiker som passar perfekt nu när det börjar bli kyligt ute. Lägg gärna lite pengar på ett kraftigt, kryddstarkt rödvin till grytan, det gör stor skillnad. Du kan med fördel göra grytan dagen innan du ska servera. Potatispuré, gratäng eller pressad potatis är gott att servera till.


6 portioner

ca 1 kg högrev
250 g rökt sidfläsk
2 st schalottenlökar
2 st vitlöksklyftor
4 kvistar timjan
1,5 msk tomatpure
2 msk vetemjöl
5 dl rödvin
ca 4-5 dl köttbuljong
2 st lagerblad
300 g svamp, ta va du gillar, kantareller, skogschampinjon
250 g gul steklök

ev maizena


  1. Putsa och skär köttet i kuber ca 3 cm bitar. Bryn köttet i omgångar tills det fått fin färg på alla sidor, salta och peppra ordentligt. Skär av svålen från sidfläsket.
  2. Skala lök och vitlök och finhacka. Fräs långsamt i en gryta. Finhacka timjan och låt fräsa med löken.
  3. Tillsätt köttet och svålen. Rör ner tomatpuré och låt fräsa ett par minuter. Strö över mjölet och blanda väl. Slå på rödvin, buljong samt lagerblad och låt puttra under lock i ca 3 timmar. Vätska ska reducera och köttet ska vara riktigt mört.
  4. Förbered garnityret under tiden köttet kokar klart.
  5. Skala smålökarna och dela varje på fyra. Dela svamparna i mindre bitar. Skär sidfläsket i små kuber och stek i en panna. Tillsätt lök och svamp. När grytan är färdig lyfter du ur svålen och tillsätter garnityret och låt puttra några minuter.
  6. Red eventuellt av grytan med maizena om den känns för lös.

Publicerat

i

av

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *