Idag är det kanelbullensdag. I år testade jag något nytt, att baka bullar med nutella, flingsalt och lite apelsin. Måste säga att det blev nog dom bästa bullarna jag har gjort. Dom är lite kletiga att baka så jag rekommenderar varmt att baka bullarna i en muffinsplåt i formar. Bullarna håller formen väldigt bra på det här sättet och blir super saftiga och snygga. Ett annat tips är att aldrig smälta smöret som det kan stå i vissa recept. Använd rumstempererat smör, då behöver du inte lika mycket mjöl vilket ger saftigare bullar.
Ca 16-18 st bullar (stora)
Vetedeg;
3 dl mjölk
1 msk kardemummakärnor
30 g jäst
1,25 dl socker
0,5 tsk salt
1 ägg
150 g mjukt smör, delat i mindre bitar.
ca 10 dl vetemjöl special
Fyllning;
200 g mjukt smör
1,5 dl nutella
3 nypor flingsalt
1 tsk vaniljpulver
1 apelsin
1 ägg till pensling
Pärlsocker att strö över
- Stöt kardemummakärnorna fint i en mortel. Värm upp mjölken och kardemumma till max 37 grader.
- Smula jästen i en bunke, häll över mjölken och rör till jästen har löst sig. Tillsätt socker, salt, ägg och smör.
- Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman tills degen börjar släppa från kanten. Låt degen gå i maskin i ca 5 minuter.
- Låt jäsa under bakduk i 60 minuter. (Under tiden förbereder du fyllningen).
- Blanda ihop smör, nutella, flingsalt och vaniljpulver i en bunke.
- Kavla ut degen försiktigt till en rektangel ca 3-4 mm tjock på mjölat bakbord, bred ut nutellafyllningen och cesta över apelsincest(skalet). Rulla ihop till en rulle. Skiva rullen i ca 3 centimeter breda skivor. Lägg bullarna i pappersformar i en muffinsplåt och låt jäsa under bakduk i ca 60-90 minuter.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker och en nypa flingsalt på varje. Grädda bullarna i mitten av ugnen, i cirka 10 minuter.
Lämna ett svar