Björnbärsgalette med mandelkräm

Ta vara på sommarens sista björnbär och gör den här underbara björnbärspajen med mandelkräm. Den ser avancerad ut men är ganska enkel och kommer garanterat imponera på dina gäster. Pajdegen är Roy Fares recept. Servera pajen ljummen tillsammans med vaniljglass.


1 paj

Pajdeg;
220 g osaltat smör, kallt
4,5 dl vetemjöl
1 msk strösocker
0,5 tsk salt
0,75 dl iskallt vatten

Mandelkräm;
200 g mandelmassa
1 ägg
1 dl hel mandel
50 g mjukt smör
0,25 dl mjöl
1 nypa flingsalt

Björnbär;
5 dl björnbär
0,5 dl socker
2 msk maizena

Pensling:
1 ägg
Råsocker


  1. Dela smöret i små tärningar. Lägg alla ingredienser förutom vattnet i en matberedare och kör på maxhastighet i 5 sekunder eller tills du ser att degen smulat sig. Tillsätt vatten och kör tills degen börjar gå ihop. Man ska se små flisor av smöret kvar.
  2. Tryck ihop degen lite lätt, plasta och låt vila i kylen en timme.
  3. Sätt ugnen på 200 grader.
  4. Mixa alla ingredienser till mandelkrämen i en matberedare.
  5. Blanda björnbären med socker och maizena.
  6. Kavla ut degen till en rundel, ca 30 cm i diameter. Lägg över degen på en plåt med bakplåtspapper.
  7. Bred ut mandelfyllningen i mitten av den utkavlade degen och spara en bit av kanterna så att du kan vika över.
  8. Sprid ut björnbären på mandelkrämen. (Försök att få med så lite vätska som möjligt). Vik över kanterna så att du bildar en fin ram.
  9. Pensla viket med uppvispat ägg och strö över råsocker.
  10. Grädda i mitten av ugnen i ca 30-35 minuter.

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *