Vegetarisk smördegspaj med ricotta, stekt spenat, blandade små tomater och rostade pinjenötter. Smördeg är väldigt smidigt att jobba med, framförallt om man har ont om tid. Pajen är perfekt på en buffé/brunch tillsammans med en krispig sallad.


1 paj

1 rulle färdig smördeg
1 burk ricotta
1 ägg
1 citron, cest
1/2 rödlök, tunt skuren
ca 8-10 st små tomater, delade på mitten
2 nävar spenat
några kvistar timjan, repad
1/2 dl pinjenötter, rostade
Olivolja
Honung
Salt och peppar

1 ägg till pensling


  1. Lägg smördegen på en plåt med bakplåtspapper, och låt stå ute i rumstemperatur i ca 10 min.
  2. Sätt ugnen på 200 grader
  3. Skär försiktigt en ram ca 2 cm innanför kanten, (skär inte helt igenom). Nagga mitten med en gaffel. Pensla smördegen med uppvispat ägg och förgrädda i 10 minuter. Låt svalna något.
  4. Blanda ihop ricotta, ägg och cest i en skål, smaka upp med salt och peppar.
  5. Fräs spenaten i en stekpanna med lite olivolja.
  6. Bred ricottablandningen på smördegen. Lägg på spenat, tomat, timjan och rödlök.
  7. Grädda pajen i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter.
  8. Ringla över lite honung och olivolja, strö över pinjenötter. Salta och peppra.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *