Getostbakad lax med sötpotatissalsa

Det här är en riktigt festmåltid. Hel lax är verkligen bra bjudmat, blir väldigt saftigt och sköter sig själv i ugnen. Till detta en fräsch salsa med rostad sötpotatis, ananas, avokado och koriander.


4 portioner

800 g hel lax med skinnet kvar
1,5 dl creme fraiche
150 g chevreost
1 citron, cest
1 msk honung

Salsa;
2 st sötpotatis
1 ananas
2 st avokado
1/2-1 röd chili (beroende på hur stark din chili är)
1 knippe vårlök
1/2 gurka
1 kruka koriander
2 st lime saft och cest
3 msk olivolja
1 msk honung


  1. Sätt ugnen på 200 grader. Skala potatisen och skär i små tärningar. Rosta potatisen i ugnen med lite olivolja salt och peppar i ca 15 minuter. Låt svalna.
  2. Finhacka chili, vårlök och koriander. Skär ananas, avokado och gurka i små tärningar. Blanda allt i en skål tillsammans med potatisen, lime, olivolja och honung. Salta och peppra.
  3. Mixa getost, cremefraiche, honung och citroncest. Smaka av med salt och peppar.
  4. Lägg laxen i en form med skinnet nedåt. Bred på getostkrämen.
  5. Baka i mitten av ugnen på 175 grader i ca 20 minuter. Laxen ska ha en innetemperatur på 48 grader när den är klar.

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *