Larb moo- Het & syrlig thaisallad

Larb är Laos nationalrätt men som ofta även serveras i Thailand. Het och syrlig sallad med wokad fläskfile, passar perfekt som middag nu när det är sommar och varmt.
Fläskfilen skärs i små bitar, ja det tar lite tid men blir så mkt bättre än att använda färs. Det rostade riset tillför textur till rätten och fungerar även som redning till såsen.
Servera med bladsallad, jasminris och gurka och ät gärna med händerna.


4 portioner

ca 700 g fläskfile
1 knippe vårlök
1 röd chili
3 st vitlöksklyftor
2 cm skalad ingefära
4 st limeblad
Sesamolja
1 kruka mynta
1 dl koriander
1/2 dl jasminris

Dressing;
2 lime, saft
3 msk fisksås
1,5 msk kokossocker


  1. Börja med att rosta riset i en torr stekpanna på medeltemperatur. Riset ska bli gyllenbrunt, tar ca 10 minuter. Mixa eller mortla sedan i mindre bitar.
  2. Putsa och skär fläskfilen i små tärningar ca 1/2 cm stora.
  3. Skär vårlök och limeblad tunt. Finhacka chili, vitlök och ingefära.
  4. Hacka koriander och mynta.
  5. Blanda alla ingredienser till dressingen i en skål.
  6. Woka köttet snabbt i 2 omgångar i sesamolja.
  7. Woka chili, vitlök, ingefära, vårlök och limeblad. Tillsätt köttet och rör runt.
  8. Häll i dressingen och det rostade riset och låt puttra i några minuter.
  9. Stäng av värmen och vänd i mynta och koriander.

Publicerat

i

av

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *