På söndag är det mors dag. Fira er mammor med en saftig hallonkaka med mandel och brynt smör. Grundreceptet på den här kakan är min mammas, som har varit en favorit hos mig sen jag var liten. Kakan är superenkel att göra och bakas i långpanna.
1 långpanna
200 g smör
4 st eko ägg
5 dl socker
3 dl vetemjöl
2 dl mandelmjöl
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
500 g frysta hallon
50 g mandelspån
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Smält smöret i en kastrull på medelvärme. När det börjar sjuda, rör i smöret så att inget sätter sig i botten. Efter ett tag går smöret från gult till gyllenbrunt och ett skum bildas, det börjar lukta lite nötaktigt (bästa doften i världen). Ta av kastrullen från plattan och häll upp i en skål.
- Vispa ägg och socker poröst, häll sedan i det brynta smöret.
- Blanda alla torra ingredienser och vänd ner i äggvispet.
- Klä en långpanna med bakplåtspapper och häll i smeten.
- Strö över hallon och mandelspån.
- Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter.
- Låt kakan svalna något, och skär sedan upp den i lagom stora bitar.
Lämna ett svar