Många mörka bröd innehåller ganska mycket socker, som sirap eller honung, jag använder russin istället. Brödet behöver inte jäsa utan är bara att blanda ihop.
1 bröd
4 dl filmjölk
3 dl grovt råriven rödbeta (ca 2 st)
1 dl rågkross (lägg i blöt i kvällen innan)
5 dl siktat dinkelmjöl
2 tsk bikarbonat
2 tsk salt
2 tsk brödkryddor
1 dl linfrön
1 dl pumpafrön
2 dl solrosfrön
2 msk chiafrön
1,5 dl russin
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Blanda filmjölk, rödbetor, russin och rågkross i en bunke.
- Blanda ihop resterande torra ingredienser och rör ner i filmjölksblandningen.
- Klä en brödform med ett bakplåtspapper så att det sticker upp på långsidorna.
- Häll smeten i formen, strö över lite pumpafrön och havregryn.
- Grädda i ca 50 minuter. När brödet når 95 grader är det klart, kolla med en termometer.
- Viktigt att ta ut brödet ur formen och låta det svalna på galler direkt när det är klart.
Lämna ett svar