Kantarellpaj

När vi besökte ådalagård för några veckor sen, bjöd Malin på en fantastisk paj. Har inte kunnat släppa denna paj sen dess, så här kommer min variant. Perfekt som tillbehör till kräftskivan. Låt pajdegen ligga ute i rumstemperatur i 10 minuter innan du kavlar ut den, så blir det lite enklare.


1 paj

Pajskal:
5 dl vetemjöl
150 g tärnat kallt smör
1 nypa havssalt
1 ägg
1 msk kallt vatten
Fyllning:
1 purjolök fint strimlad
5 ägg
3 dl grädde
2 dl mjölk
3 dl grovt riven ost ( en lagrad hårdost, ex Västerbotten, greve.)
300 g kantareller
1 bananschalottenlök
2 st vitlöksklyftor


  1. Mixa mjöl, smör och salt snabbt i en matberedare. Gå i med ägget och vattnet och mixa igen tills degen precis går ihop. Plasta och låt vila i kylen 1 timma.
  2. Stek purjolöken mjuk i lite smör.
  3. Vispa ihop ägg, mjölk och grädde. Salta o peppra.
  4. Kavla ut degen tunt och klä en springform ca 26 cm i diameter.
  5. Sprid ut osten och purjolöken i pajskalet. Häll försiktigt på äggstanningen, lämna någon centimeter upp till kanten.
  6. Grädda i mitten av ugnen i 200 grader i ca 30 minuter.
  7. Stek kantarellerna i smör med schalottenlök och vitlök och lägg ovanpå pajen.

Publicerat

i

,

av

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *