Clafouti är en saftig fransk mandelkaka. Här kan du variera med vad du vill istället för plommon, lika god med tex rabarber eller päron. Syltad ingefära är ingefära som ligger i en sockerlag, blanda inte ihop det med gari. Finns i välsorterade mataffärer eller asiatiska affärer. Servera kakan ljummen men vispad grädde eller vaniljglass.
1 kaka
7 st plommon halverade och urkärnade
2 msk smör
2 msk socker
1 cm ingefära riven
Smet;
250 g Mandelmjöl
250 g florsocker
250 g mjukt smör
5 ägg
50 g vetemjöl
1 tsk bakpulver
Cest från 1 citron
10 st kuber syltad ingefära hackad
- Stek plommonen i smör, socker och ingefära med snittytan neråt tills dom börjar mjukna lite.
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Vispa florsocker, mandelmjöl och smör krämigt.
- Vispa i äggen, ett i taget.
- Rör ihop mjöl och bakpulver och vänd ner i smeten. Blanda i cest och ingefära.
- Klä en springform med bakplåtspapper och häll i smeten.
- Sprid ut plommonen över smeten, grädda i mitten av ugnen i ca 45 minuter.
Lämna ett svar